WINGWAVE COACHING

Rendkívül hatékony, gyors, speciális stresszoldó és képességfejlesztő módszer, amely az érzelmek megfelelő feldolgozását célozza meg és hatékonyan támogatja a teljesítmény növekedését.

A bennünket ért negatív élményeket az agyunk tudat alatt tárolja és hasonló helyzet észlelése esetén azonnal vészjelzést ad, sokszor anélkül, hogy riasztaná tudatunkat. Ez egy önvédelmi mechanizmus, amely gyakran megvédi az embert, illetve támogatja az életben maradását.

A természet kialakított egy gyógyulási folyamatot ahhoz, hogy fájdalmas élményeink ne kínozzanak bennünket egy életen át, ez pedig az REM, vagyis Rapid Eye Movement.

Az REM egy természetes feldolgozási folyamat, amely éjszaka zajlik le az agyban.

Alvásunk során 5-6 REM fázis zajlik le, amikor az agy még egyszer megálmodja a nap során átélt élményeket, a valóságos helyzettel megegyező intenzitással. Minden egyes kellemetlen emlék, amely nyomot hagyott bennünk, újra megjelenik álmunkban. Ilyenkor a jobb agyféltekénk – amely a képhez tartozó érzelmek tárhelye – magas idegi tevékenységet mutat, mialatt a bal agyfélteke nyugodt marad. Ekkor a szemünk gyors ütemben ide-oda mozog – ezt a jelenséget hívjuk REM fázisnak, és ez a folyamat gondoskodik  arról, hogy mindkét agyfélteke aktivizálódjon. A gondolkozó-agyat élénkíti, az érzelmi-agyat megnyugtatja, eltűnik a fájdalom, a szégyenérzet a szomorúság.

Sajnos ez a feldolgozási sorozat olykor előfordul, hogy sikertelen marad. Minden beérkező információ és érzelmi élmény az agyunk hippokampusz területén parkol. Manfred Spitzer agykutató szerint a hippokampusz olyan, mint egy e-mail-szerver, ahol a bejövő ingerek addig maradnak, ameddig a számítógép, azaz az agykéreg – a gondolkodó- agy letölti azokat.

Megeshet, hogy mialatt az ingerek sikeresen letöltődnek a szerverről, olyan nagy mennyiségű adat érkezik a szerverre, hogy a letöltés egy ponton megreked és az inger a szerveren marad. Egy megrázó élmény a nagyagy számára óriási adatmennyiséget jelent, túl bonyolult és megterhelő a feladat, így megállhat a letöltődés, a feldolgozás. Az élmény a limbikus rendszerben, a hippokampusz szintjén megreked, és hosszabb időre beágyazódik a rövidtávú memóriába. A feldolgozatlan események zavarnak bennünket, nem tudjuk beazonosítani azokat, és nem értjük érzelmeinket valamilyen hasonló helyzet során. Az agykutatás korszerű képalkotó vizsgálatai bizonyították, hogy agyunk nem tesz különbséget a fizikai és lelki eredetű sérülés között, és lelket és testet ért fájdalmas hatások is ugyanúgy feldolgozatlan stresszhatásként rögzülhetnek.

Ahhoz, hogy a zavaró érzelmi hatású élményeket pontosan be tudjuk azonosítani, egy úgynevezett kineziológiai O-gyűrű tesztet használunk úgy, hogy a kliens gyűrűt formál az ujjaiból, melyet a szakember megpróbál szétnyitni. Az ügyfél O-gyűrűt formázó ujjait könnyedén szét lehet nyitni, ha stresszt okozó élményre gondol, ellenben az ujjak összetartva maradnak kellemes emlékek felidézése. Az O-gyűrű teszt tudományosan alátámasztott, megbízhatónak bizonyult technika, amellyel pontosan azonosíthatók a gyengítő, illetve az erősítő emlékek, képek vagy érzelmek, és jól elkülöníthető a testi és a lelki stressz.

A wingwave módszer alkalmazása során a szakember integető mozdulatokat végez, amelyet a kliens tekintetével követ úgy, hogy az alváshoz hasonlóan szeme ide-oda mozogjon. Tehát az REM fázis éber állapotban zajlik le, külső beavatkozás segítségével, így a hatás megegyezik az eredetivel. Ezáltal feloldódnak a kellemetlen, zavaró emlékek. A folyamat során az agyban rögzült stressz-élmények megváltoztatása nagy változásokat eredményezhet a személy további életében, tevékenységében, sikerességében.

Ezt a módszert a pszichológusok is használják, EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) integetésnek hívják.

A wingwave coaching elnevezésében a “wing”  a pillangóhatás-elméletre, a pillangó szárnycsapásaira utal, melyek képesek akár a Föld másik felén megváltoztatni a klímát. Hasonlóképpen a kliens „érzelmi klímájában” is jelentős pozitív változás érhető el rövid, jól célzott beavatkozással. A szárny a két agyfélteke optimális együttműködésére is utal, amely az EMDR integetéssel érhető el. Az agykutatás új eredményei szerint az EMDR technika az egyik leghatékonyabb eszköz a stresszoldásra, melyet pszichológusok használnak a poszttraumás síytressz oldására.

Kiválóan alkalmazható:

  • stressz oldására
  • érzelmi traumák, bennünket ért negatív élmények oldására
  • egyszerűbb félelmek, szorongások oldására
  • fóbiák oldására
  • konfliktuskezelésre
  • célkitűzések és azok elérését akadályozó gátlások feloldására
  • célok eléréséhez szükséges erőforrások feltárására és aktivitására
  • nő a kreativitás
  • nő a teljesítmény

Javasolt: szorongás, stressz, érzelmi zavarok, depresszió, kiégés, érzelmi és szellemi elakadás, életvezetési problémák, motiválatlanság, alvászavar stb. esetén.

Időkeret: 60 perc